Nak menegur tu tak salah tapi biar kena dengan cara nya..!!

Thursday

Assalamualaikum,
selamat pagiiiiiii dunia..!! hehe 
wahhh pagi2 update blog dah tu tajuk
 nak jugak panjang..ngeh3x..

ok baru2 neh kecoh dekat blog2 pasal 
sorang budak yang berani mati mengaku 
sudah tiada dara.. dan yang pasti orang2 di luar 
sana mula menegur tak kurang jugak ada yang
memaki hamun budak tu.. tadi aku saja cari fb 
budak tu tapi yang jumpa fan page dia.
agak sedih ye tengok bila ramai orang mula
maki hamun budak tu.. ok fine apa yang aku
 nak tulis neh bukan lah aku nak bela, atau
setuju dengan apa yang budak tu dah buat..
cuma aku jadi kesian gara2 satu kesilapan(tak 
pasti berapa banyak kesilapan bdk tu) yang budak
tu buat ada yang sanggup pegi buat page guna nama 
budak tu siap letak gambar budak tu n tulis macam2...
ada jugak yang berani kata dah bunuh diri n sah2 murtad..!!
ya allah kenapa la sampai macam tu sekali..
 ok mungkin kesilapan dia sebab tulis n bagi tahu
 secara terang2 tentang keadaan diri dia..
dia masih budak2 lahh.. mby dia ingat blog ney ibarat diari dia..
luahkan segala benda yang berlaku dalam hidup dia dalam blog..
dan mungkin masa dia tulis semua tu tak ada siapa2 yang
mengenali dia.. tiba2 baru sekarang benda macam tu jadi kecoh..
mungkin ada yang sengaja cuba nak p'besarkan2 hal tu..
kita bukan tahu apa yang dia alami n rasa sekarang..
kita tak boleh terus menghukum dia macam tu saja..
bila korang guna kan bahasa yang kasar budak tu
lagi memberotak n tertekan.. bila dia post lagi
dekat blog dia korang mula kata budak tu "tak makan saman",
"tak boleh terima teguran n bla bla".. tapi cuba korang
belek n baca balik apa yang korang tulis tu..
ok fine ya memang ada yang menegur cara yang baik,
tapi ramai jugak yg seolah2 menyimbah minyak ke api yang marak..
aku neh pon bukan la matang lagi sebab umur aku pon baru 18..
budak2 yang nak membesar kalau boleh masa nak menegur
biar dengan cara yang lembut..!! aku kata ney b'dasarkan 
dari diri aku sendiri.. aku bila di tegur cara kasar lagi aku
memberontak..!! tapi bila ada yang cakap baik2 dengan
aku, aku mula dengar n ikut apa yang di nasihat kan tu.!!
so apa kata korang yang di luar sana cuba gunakan bahasa 
yang lagi sopan bila b'depan dengan situasi macam tu..!!
nasihat elok2.. kalau rajin n baik hati bagi ceramah 
t'baik punya..!! aku sendiri pon masih cuba p'baiki diri aku neh..

yang pasti aku sangat2 tidak setuju dengan cara
orang di luar sana cuba nak menegur dia tapi
menggunakan bahasa kasar..!! tu bukan nak menegur
tapi lebih kepada seolah2 kau nak tunjuk diri kau sempurna 
di mata orang bila berjaya memalukan lagi budak tu..!!
dan kalau boleh hapuskan lah page2 yang di buat tu..!!
tak kesian ke tengok budak tu di hina orang di luar sana,,!!
ok apa kata korang tukar tempat yang alamai semua sekarang neh
ADIK,KAKAK,SEPUPU PEREMPUAN,atau ANAK PEREMPUAN
korang sendiri..apa perasaan korang bila orang yang korang kenal
di malu kan,di hina,di kutuk,di keji sampai macam tu sekali..
MALU kan,SAKIT HATI kan..!! macam tu la bdk tu rasa 
bila korang malu kan dia sampai mcm tu sekali.. 
siapa kita nak tentukan SYURGA atau NERAKA buat
seseorang tu..!! aku tegas kan sekali lagi ok
aku bukan nak bela apa yang budak tu buat betul..
aku sekadar nak luahkan rasa tidak senang dengan cara orang lain
menjatuhkan hukuman pada budak tu macam tu saja..
so korang fikir2 kan lah.. apa korang still nak tengok 
budak tu terus hanyut atau nak di selamat kan..
ok lah aku rasa macam panjang pulak aku membebel neh..
ok jumpa lagi di lain entry.. baibai.. 

p/s: mintak maaf pada yang rasa cara aku tulis neh pon macam tidak betul atau keterlaluan..aku manusia biasa
tak lepas dari kesilapan..!! 
p/ss: TIADA SIAPA YANG SEMPURNA DI DUNIA INI..

yang pasti tiada siapa pon yang nak berada di lorong yang gelap~
(paham2 sendiri lahh yew)

1 ulasan:

♥ this is story of a girl ♥ said...

betul2, kalau nak menegur ade caranya kan?

singgah la di sini :
http://wanalovebabypink.blogspot.com/2011/06/bile-adik-teringin-nak-makan-cheezy.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2010 ✿ Bicara Hati✿
Design by Princess Nabilah